Sunday, May 15, 2011

aku releas tensen dengan menghadiri ceramah?

assalamualaikum.
currently mood aku tak seberape nak baik . abes komen yang aku tak sempat nak baca hilaaaang begitu.

kenape , kenape  kenaaapeee !!  menggila sebentar , sila abaikan



take a DEEP breath






dah dah dah. meh kite senyum balik . tehee~



oh, semalam aku pergi satu motivasi. yeah, aku tau aku belum cukup bermotivasi. =.=
dan hasil ceramah ustaz tu sangat menarik, thumb up !

aku saje jep join ceramah tu. kekadang bosan jugak duduk ngumah.


lelaki. lelaki perlu belajar memimpin sejak kecil, setuju tak?
contoh la.

aiman, usianya baru 4 tahun. ayahnya kena outstation. jadi si ibunya haruslah mendidik si aiman untuk menjadi ketua keluarga.


wei, budak tu baru 4 tahun kot. ye, 4 tahun. masa tu lah kita patut didik dorang, sebab lama kelamaan dorang akan "terbiasa" dengan sebarang kepimpinan.

apa perlu si aiman ni buat eh ? jadi si ibu ni perlu membuat check list. so, aiman kena check pintu, grill, pagar semua dikunci.

aiman: tapi ibu, tingkap tinggi la.

ibu: aiman guna lah kerusi.


masalah ni selalu menggangu ketenteraman aku, ketinggian ! even aku nak tulis kat papan hitam pon kene tonjet tonjet. boleh bayang tak ?

lelaki tak lepas dari 4 tanggungjawab. pertama, tanggungjawab kepada isteri , wink wink .kedua, ibu. ketiga, anak anak perempuan dan keempat barulah adik beradik perempuan. nampak susah kan?

bak kata ustaz aku, tersungkur di pintu syurga kerana tanggungjawab.




setakat tu la yang aku boleh kupas sebab aku tak pandai sangat bab bab bagi motivasi. even dulu aku bagi ceramah masa aku jadi naqibah, ada budak sangap. see, nampak sangat bosan.

tapi kan, kadang kadang apa yang kita nak tak semua kita dapat. apa pandangan mereka yang lebih tua itu ada hikmahnya.

Surah Al-Baqarah Ayat 216 :
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

terima kasih Aezu eh !

ingat, belajar di mana mana, semua sama. yang penting, NIAT. niat kita nak belajar ilmu Dia.



cik hemo, selamat berjaya di mana anda berada ! fighting, jom kita sahut cabaran bersama !





COURAGE 
is the discover 
that you may not win.
and trying when you know
you can lose.




p/s: hanya tinggal beberapa hari jah lagi mau meninggalkan rumah terchenta , T.T
terima kasih sudi bace , kalau rajin komen sekali

30 comments:

cik heroin said...

even aku nak tulis kat papan hitam pon kene tonjet tonjet. boleh bayang tak ?

rendhnya cik hemo.hahahaha

Red said...

faham cikgu!!! ^^

amny said...

huhhuuhu..sbar jelaaaa...

Taufiq Wr said...

baek gile pi ceramah..hahaha..aku tak merokok :p

senyumSOYA said...

waa.. da lma tinggal zaman motibasi ni..hik3~
opppss...

DEKIRUDAKE GANBAROU nea!!!

Aezudin said...

welcome.ohoho.gudluck la ko prgi mane2 pon. ^.^

Pyka Rahmat said...

yang comment dah approve pun hilang juga. watlek ah kan.

hm

cik hemo hemo said...

@cik heroin: HAHAHA, itu sebab cekgu tulih atah bebenooo. sengaje nak buat cik hemo tonjet tonjet. hehehee~

cik hemo hemo said...

@red: cekguuu? same same ^^

cik hemo hemo said...

@taufik: bile lagi aku nak buat baik. hahah. aku pon tak merokok :PPPP

cik hemo hemo said...

@senyumSOYA: heheeee. tak tgok lagi bile cik hemo bagi ceramah. tidoq !

cik hemo hemo said...

@aezud: wehhh, baru aku hengat. tertinggal Din laa. same same aezu Din. baru betoi. kehkeh

cik hemo hemo said...

@amni: sabooo jelaaa. hehehehe~

cik hemo hemo said...

@pyka rahmat: betoi. saboo je lah. blogger semakin tenat. =.=

fadh leyanie said...

melentur buluh biarlah dari rebungnya,,

hargai lah waktu yg terluang bersama keluarga terchenta di rumah terchenta..T_T sebelum berangkat pergi

adan said...

yup.. laki memang kena belajar memimpin dari kecik.. time sy zaman ribena dulu mak sy selalu pesan kunci pintu,jimat elektrik,jangan membazir air.. erk.! ada kena mengena ke? ahahaha...

ADAMOYU said...

aisyhh. pendek rupanya org ni. haha :P

kay_are said...

memang besar gak r tanggungjawab aku sebagai lelaki ni kan.. ish ish.. ok2.. nasihatmu ku terime.. owh nak start blaja dah eh?? gud luck!! ^_^

Mira iiya said...

baiknya pergi ceramah..,hehehe
gud luck ok..,kat tenpat baru..,

Wafiy Suzly said...

hahaha, alim kau ni

cik hemo hemo said...

@fadh leyanie: time kaseeh kak !! tu laaa minggu depan nak p dah , tsk tsk

cik hemo hemo said...

@adan: adee lahh. bagus la klu adan dah biase mende cam tu, bertuah sape dapat adan. kehkeh~

cik hemo hemo said...

tsk tsk sampai ati kamu. hahah ! cekgu tu saje nak buli aku sebenarnyee . :PPP

cik hemo hemo said...

@KR: aku setat belajaq 23 mei ni. tak lameee .

cik hemo hemo said...

@mira iiya: time kaseh awaaak !!

cik hemo hemo said...

@wafiy: alim, aku baek jepp. muehehehe~

omaipo said...

betol betol! laki memang besar tanggungjawab. muahahaha!

alexa yussida said...

tonjet tonjet tu camne:p

besar kan tanggungjawab jd lelaki..huhu..

cik hemo hemo said...

@omaipo : heheee . yepp lelaki banyak tanggungjawab nye . ^^

cik hemo hemo said...

@alexa yussida: cam ne nak exsplen eh.. ekeke~


setuju !