Tuesday, April 19, 2011

surat cinta , JIWANG sangat ke ?

surat cintan cintun . sape penah dapat surat cinta mase dedulu ? sila angkat kaki . tetibe eksited kemain, sampai lupa nak bagi salam . uhukuhuk .



aku tak jiwang , tapi aku suke buat buat jiwang , tehee



assalamualaikum , and hello si cantek dan erm erm, si tak berape nak henseng . ekeke .

hah, aku punye belog dah ade kelainan sikit. cantik tak header aku ? aku rasa macam bebudak jek . tapi aku tak kesah, sebab aku suka bende kiut miut . sekali sekala , bukan selalu . ke korang tak bekenan , kalau tak bekenan aku tukar yang macam dulu .

hooyeh , back to the topic . nada seriyes . jujurnya , aku tak penah dapat sebarang surat cinta daripada penghendap mahupun peminat setia . eh, macam la aku ade peminat , tapi aku penah tulis surat cinta ! ye , aku tak tipu. kang aku cakap tipu , korang tetekan nak baca entri aku macam al kisah cinta pertama aku dulu . sory lah korang , bukan niat aku nak tipu . tapi memang aku nak tipu pon . haha . ok la, tipu jek . eh tipu lagi . mengarut .


ye , aku penah tulis surat cinta , tapi bukan secara bersendirian . secara berjemaah ? kenapa ye ? meh aku ceta sat pasai kesah kawan aku , si J . aku bagitau awal awal , ni kesah benar okeh . si J ni boleh dikatakan lawa . awek cun di sekolah kami . sampai semua orang bekenan pada si J . sehinggalah ada seorang mamat mata cantek , M bekenan dengan si J .

pada mulanya , si M ni cuba mencuit hati si J dengan meminta nombor telifon si J . sebagai tanda persahabatan si J, bagi lah nombor telifon beliau pada si M . mereka berhubung , tetapi si J ni pula mula naik rimas dengan kerenah si M . agaknya panahan mata si M kot . huahua .

si M tidak mengalah . dia tekad . dia mahu mencuri hati si J kerana dia mahu buktikan bahawa dia mampu memikat gadis secantek si J . sampai lah satu masa, dia memberi hadiah kepada si J . bukan kerana hari ulang tahun si J . tetapi sekadar suka suka . membazir duit kot . pada mulanya , si J menerima hadiah tersebut, namun si J memulangkan semula hadiah tersebut .

si M masih lagi tidak mengalah . dia seringkali menghantar pesanan ringkas [sms] kepada si J. dan kami , sebagai kawan si J , mula ambil tindakan . iaitu memberi pengajaran . pengajaran itu adalah menulis sepucuk surat cinta kepada si M .

nakalnya kami ketika dahulu . dan dalam surat cinta tersebut , kami menggunakan panggilan sebagai kekanda, adinda . hohoh . nak jadi kebetulan pula , pada waktu itu , sekolah kami ada menjual bunga . ditambah pula surat tersebut dengan sekuntum bunga mawar merah woo . seksi siot surat cinta kami . muehehe

kandungan surat cinta kami ? memang berbaur jiwoongs . terselit dengan kata kata puitis yang mencurah curah ke ladang gandum . akhir sekali , kami tabur bedak wangi dalam surat tersebut supaya si M menjadi angau pabila membaca surat kami . heheh .


dan tiba pada hari yang dinantikan , kami menghantar surat tersebut di bawah meja si M pada ketika tamat hari pembelajaran .



tidak lama kemudian , si M tidak lagi mengacau si J . alhamdulillah , teknik kami berjaya ! hooyeh .


tamat cerita surat cinta zaman persekolahan



sape kata surat cinta sudah lame ditinggalkan . kalau sekarang mungkin yang kata kolot . ketinggalan zaman. bagi aku tidak . surat cinta jauh lebih baik dan bermakna daripada sms . sebab  surat cinta ni memerlukan feeling ,bak orang kata ,all out . dan , surat cinta ni adalah luahan tulus dan jujur dari hati kita . aku tade pengalaman sangat dalam bersuratan ni . cuma sekadar jadi postwomen surat cinta kengkawan ada lah . aiseh . demi kawan !


tapi , bila aku baca surat cinta kakak aku masa zaman matrik dia dulu . ekseli aku curi curi baca . ekeke.

itulah pertama kali aku menitiskan air mata taktala membaca surat tersebut. masya'Allah , hebatnya hamba Allah ini . bukan kerana penulisannya jiwang ,tidak sama sekali .


tapi kerana dia mengingatkan tentang Islam , berkongsi pasal Islam . beruntungnya kakak aku . dan perkara baru kakak aku dapat dari beliau adalah CD . bukan kandungan lagu lagu jiwang atau pon lagu lagu hot meletop terkini , tetapi alunan ayat suci Al-quran . masya'Allah , terkagum aku dengan hamba Allah itu..




kalau lah aku dapat lelaki macam tu , bahagianya ..





p/s: teringat drama Ustaz Amirul , berbalas surat di bawah pasu bunga . dengar kata Ashraf Muslim nak bertunang dengan seorang doktor , sedehnya hakuh , sobsob . T.T .

terima kasih sudi bace , kalau rajin komen sekali

27 comments:

Aezudin said...

aku setuju psl kelebihn surt compare to sms..surat lbey brmakna..aku pena dpt jgk dlu..best3

p/s:cpt kasi alamt..nnti aku kirim surat byk2..haha

Violet Blue said...

hooyeh!!
aku ingat!!
ahahaha~~~

cik hemo hemo said...

@aezud: sonook kan dapat surat cinta kan ? ^^

hooh, ke ko nak santau aku aezud ???

cik hemo hemo said...

@violet blue: sudaaah semestinye la .. legend tuh . hohoh~

miss shark said...

teringat pulak masa kecik2 dulu saya pernah dapat request lolipop dari stalker saya. kehkehkeh.. surat cinta tak pernah lagi T___T

Wafiy Suzly said...

cun sey header blog baru ko ni, hehe, berheader baru, berwajahbaru skit2..

cik hemo hemo said...

@miss shark: heheh , lolipop ? bestnyeee . beruntungnye awak ade stalker , :))




meh, cik hemo kirim surat nak tak ?? :PP

cik hemo hemo said...

@wafiy: time kaseh , :PP , sekali sekali buat perubahan ciket , hohoh~

Raji berkata said...

menakutkan..
aku curious nak tahu isi surat tuh weh -.-"
agknyer ap yg korg tlis eh

Taufiq Wr said...

hahaha..surat cinta? dulu ada la penah main jugak..siap simpan dalam kotak..tak pernah kira brp sbb byk sgt..hahaha..tp surat cinta tu dari sorang je laa..tak de peminat pun..hehe

senyumSOYA said...

saya pun tgah tulis surat chenta kat blog~

harap dia sedar kewujudan saya~
heheheh


love "love letters~"

cik hemo hemo said...

@raji: kang aku ceta balik ade jek ko pengsan bace surat tu . haha , jiwongs la ! :p

cik hemo hemo said...

@taufiq wr: hohoh , ade peminat jugakk die nih . jeleh jeleh . sape la nak bagi surat chenta kat hakuh nihh , T.T

cik hemo hemo said...

@senyumSOYA: hehee . jiwang jugak eh awak ni . nak bace nak bace ! saye suke jiwang jiwang , :))

tieha ismail said...

hehe penah dapat surat cinta...until now pon, mr pingu penah bagi 2 surat cinta.....melalak dibuatnya sebab terharu sgt2~

amny said...

perrhh !!die da tukar header...^^

cantik rr...

nur aziemah abd rahim said...

haha..wawa..nsib baik ko xltak nama btol...wei..si M tu amik dri kwn dye r..bkn si J bgi..hehe

cik hemo hemo said...

@tieha ismail: ololo , sweet nyee . nak jugak dapat surat cintaa , T.T

cik hemo hemo said...

@amny: hohoh , time kaseh . amny pon , da tuka layout . comel comel comel . ^^

cik hemo hemo said...

@nur aziemah abd rahim: erm , wawa ? sape tu ? ho eh ? aku dah lupe la .. :PPP

kay_are said...

kesian gile mamat tu.. tertipu ngan surat cinta palsu.. tapi part yang kakak tu.. memang kagum ngan die nye bf tu.. bagus2 =)

cik hemo hemo said...

buat ape la nak kesian sama itu mamat . padan muke . kene bagi lesson baru die serik ciket . kehkeh .



betol . KR pon bleh jadi mcm org tu , insya'Allah . ^^

cik hemo hemo said...

buat ape la nak kesian sama itu mamat . padan muke . kene bagi lesson baru die serik ciket . kehkeh .



betol . KR pon bleh jadi mcm org tu , insya'Allah . ^^

Amoi said...

kelakar cerita awak ni tahu?

kekekekeke

cik hemo hemo said...

@amoi:haha . ho eh ? lagi kelakar kalau baca surat cinta tu .. kehkeh

miss senyum said...

cinta dia kerana agama :)

cik hemo hemo said...

@miss senyum : yepp . itu yang lebih indah ^^