Saturday, April 16, 2011

what a day la kan, geram BETOL .






comey budak ni

assalamualaikum . what a day today ? happy or sad ? okeh , soklan mengarut . ape korang rasa bila seharian korang buat kerja semua tak betol ? stress bukan . nak nak bila apa yang kita tak buat tu , orang lain yang salah kan kita ? geram tak ?

tapi tu semua , kita tak rancang kan ? bende nak jadi , takan adanya button "pause , play , stop" , kalau ade jenoh la , button like ade kot . :) , dan satu lagi , semua bende yang kita tak berape nak like terjadi kat kita , ada hikmah semua . cume ade part kita tak perasan .

contohlah , kalau kita kena serang sakit demam , batok , selsema , mesti tak suka bukan ? cepaat cakap sape suke , even kadang kadang kita merungut , aku pon selalu jugak merungut , hengos selalu meleleh , mesti tak suka . nak buat kerja pon tak menjadi . badan tak larat , lembik semacam . tapi , tu semua ujian . ujian dariNya . tu maknanya Allah sayangkan kita , Dia nak tengok sekuat mana kita diuji . mungkin juga , balasan dari dosa dosa yang kita lakukan .

Allah tarik nikmat kita sekejap sahaja . jangan kita merungut ok ? cume bersabar ciket . ye , aku pon jugak . kene berubah . cuba kita bayangkan , kalau Allah tarik nikmat yang sedia ada ? macam mana ?

terlalu banyak nikmat yang Tuhan berikan . perasaan ni timbul bila apabila merasakan Tuhan maha besar dan pada masa yang sama mersakan kita begitu kerdil, lemah dan miskin di hadapan Allah .
ok, cuba kita bayangkan jika Tuhan keluarkan bil bagi segala nikmat yang Dia berikan .

bersyukur dengan nikmat yang nikmat sedikit dan kecil . sakit tu kira nikmat la jugak tau , :) . kalau kita sakit , ada kan famili , kengkawan doakan kita , "semoga cepat sembuh ye" , kalau takde tu , pakse jek orang len doakan kita . huahua . ok, kidding. tu tandanya , ade orang sayangkan kita , ambil berat pasal kita . termasok awek/pakwe korang jugak kan ? XD . bersyukur lah nikmat yang Dia bagi sekarang .


tetibe aku jadi seriyes .


malang tak berbau . selalu penah dengar ayat tu bukan . malang tade bau , memang . kalau ade bau dah lame , makluk manusia elakkan bau tu . sembur ridsect , ambi purr segala bagai . eh ye ke ? macam aku lah . selalu clumsy . selalu jatoh sane sini . mungkin sebab aku ni jenis yang tak duduk diam .

nak lari sane sini . paling bess , lokasi startegik aku jatoh , kat tangga sekolah . GREAT sangat ! kunun la tu , ade yang terlanding lutut dulu , ade yang tergolek golek , naseb baik tak patah sane sini . piuh . memalukan bila ada orang lain tengok . T.T 

teringat pulak mase aku aku tengok abang taekwando , Ya Allah , hensem nye dia . menghargai ciptaan Tuhan tu , tehee . sampais satu masa aku terlalu khusyuk tengok abang tu , malangnya. aku tersadung kaki dalam longkang . what a shame . tu la , tak jaga pandangan mata . padan muke hakuh . at that moment , kawan aku gelak . 


dan peristiwa hari ni pula ..




ye , memang bersepah siket . sebabnya , aku tak sabar . -_- " dan lepas dua puloh minit kemudian , on the way nak ke dapur , selepas kekenyangan menikmati mamee slrpp , tanpe aku sedar yang lantai dapur licin ..


aku jatuh dengan jayenye .. 

sakit ..


bila mak aku tanya , bunyi ape tu .


tade la mak , terkejot , lipas lalu tadi ...


dan abes tumpah lagi sekali saki baki mee segera tersebot .

aku bersih semua bende tumpah tu sambil menahan kesakitan . 

lain kali jangan nak duk lari sane sini , padan muka !!




sekian . 



  p/s: sakit tu nikmat jugak kan ?


terima kasih sudi bace , kalau rajin komen sekali

32 comments:

[cucu Hj Hassan] said...

haha.. sape suh stress sgt ^^,

Wafiy Suzly said...

best la entri ni, haha, lain kali nak usha tgok jalan jugak, wahaha.

tgok dri gaye megi tu, ko buat megi atas lantaiiii????

Red said...

kalut naa.. haha XD

miss shark said...

hihihii.. tu lah cik hemo. memang malang tak ada bau. ehh, ada abg ke? kenal2 kan la kat saya. gurau je :p

cik hemo hemo said...

@cucu hj hassan: bukan stress , nano ciket . ^^

cik hemo hemo said...

@wafiy: tens, aku tersadung sbb x tgok jalan la derr .mane ade atas lantai la weyy , aku cepuk kangg ! :P

cik hemo hemo said...

@red : time kaseh . T.T , memang kalut pon , :P

cik hemo hemo said...

@miss shark : oh kalau sal abang kemain awak eh . haha . mehmeh . ade no tepon die. nak tak ? ekeke

Cik Bidadari said...

cik hemo oooooooo... untung terjatuh tau,, dpt tengok abg hensemmm... kaki tu okey ke? bengkak tak?

adan said...

pergh.. kesiannya dia.. asal tak jawab ngan mak.. "tadelah.. nangka busuk jatuh".. kehkehkeh.. gurau je.. ^_^

kay_are said...

tbe2 serius lak kan.. tapi betul2.. sakit pun kre nikmat r tu.. ade orang wat kan makanan, nak melo pun mak tolog watkan, mase sihat mane ade.. jatuh? tu r balasan wat cite cinta palsu ari tu. =P

Taufiq Wr said...

baru je terbayang macam mana kalau semua benda yg Allah bagi kena bayar..huhu..Thanks Cik Hemo!! ;)

cik hemo hemo said...

@cik bidadari:hehee . untung la jugakk . kaki x saket da . dah ok ^^

cik hemo hemo said...

@adan: ceit , bile la nangke berbuah kat dapur hencik adan .. hehe

cik hemo hemo said...

@KR: ooh, balas balik nampak . nak kene ni . jage la KR .. hohoh ~

cik hemo hemo said...

@taufiq wr: same2 . tens komen blog cik hemo ^^

naz said...

tu diaaaa tergolekkk hang haha

Aezudin said...

sempat lagi amek gamba maggi tumpah..haha

cik hemo hemo said...

@naz: sakit laa , sobsob . kemain gelak eh ..

cik hemo hemo said...

@aezud: sempat . hehee . sebagai bahan bukti , :P

aiman rashidd said...

comel nya baby tu . LALALALA

thanks thanks :)

YEAYY CUTI dah mula . HUHU btw take care to you too !!

sorry le lambat reply . busy last day bersama kawan kawan . :) have a nice week :)

amny said...

kalo laaa ade bill tu kat dunia..memang parakk rr..!!ish3

cik hemo hemo said...

@aiman: comey sebab ade iras muke aku . hahah, ok tipu .


sobsob . aku baru nak masuk U , ko dah nak cuti . arrgggghh ! jeleh2 .

cik hemo hemo said...

@amni: betol2 . hmm, taleh bayanglah ! bersyukur ape yg kite ade sekarang ^^

aiman rashidd said...

HAHAHHHA . ok ok . sama lah . ***tangan ke bahu mata ke atas :D HAHHA

HUHU penat dah aku study maaa . kena cuti lah :)

dapat result kat mana nanti bagitahu :) HUHU

enjoy sisa cuti kamu HAHAH have a nice day :)

cik hemo hemo said...

@aiman: hohoh, tak puas cuti doongg . takutnye aku nak masuk U esok esok . uhuk uhuk . menmentang dah nak cuti , ni mesti sengih lebar lebar , :PP



btw, selamat bercuti man ! :D

alexa yussida said...

yea..sakit tu pon nikmat jugak:)

but sakittt oo jatuh bedebuk cmtuh..hihi..

z a z a said...

meggie!!!!!

cik hemo hemo said...

@alexa yussida: yeah , sakit laa , kalau perempuan pregnant kompem gugur ,eh . tetibe jadi ngeri la pulak , adeyai .

cik hemo hemo said...

@z a z a: heheee, suke makan meggi jugak eh ?

Raji berkata said...

weh membazir maggi...
hahahah

cik hemo hemo said...

@raji: ko rase meggi tu berharge dari ape yang aku rase sebab jatoh tu , T.T





nak ngajok la ngan ko seminit , :p