Tuesday, April 26, 2011

aku fobia pada kelajuan !

assalamualaikum .
apa korang pernah rasa ada sesuatu menghantui diri korang sehingga hari ni ? macam korang penah mimpi kena kejar dengan hantu burger , kehkeh . nasib baek hantu burger belom masok mimpi aku ! atau pernah mengalami kemalangan sehingga takot nak memandu mahupun menaiki kereta . itu namanya fobia .


masing masing mesti ada penah ada rasa fobia bukan ? kalau masa zaman sekolah , aku fobia sangat kena rotan dengan cekgu . pasai aku nakal sangat tak buat kerja sekolah . padan muka . kadang kadang fobia tu membuatkan kita rasa serik dan juga boleh dikatakan sebagai sakit jiwa . bukan bermakna kita gila, cuma perasaan takut yang berlebihan pada sesuatu kejadian atau insiden yang berlaku pada diri kita .


sama juga dengan aku . aku fobia dengan kelajuan . T.T




tapi aku lari sama pantas dengan cahaya , kehkeh



ada sebab aku fobia dengan kelajuan . sebabnya , aku pernah mengalami kemalangan jalan raya , 2 tahun yang lepas . semuanya sebab ayah aku memandu agak laju , ditambah pula dengan nak kejar masa berbuka puasa .

sampai di satu selekoh , ayah aku hilang kawalan . untuk mengelakkan melanggar tiang lampu , ayah aku membelokkan kereta sehinggalah kereta kami terbabas dan tergolek golek jatuh ke dalam semak tebal . macam mana aku tahu kereta tu tergolek ? sebab aku tak pakai safety-belt . padan muka .


sampai sekarang aku masih fobia dengan kereta yang memecut laju . dan sekarang pon aku masih belum buat lesen . kekadang aku jeles tengok kengkawan aku dah dapat 'P' , tapi apakan daya . aku perlukan masa untuk 'hilang' kan rasa fobia pada kelajuan .


perlukan masa untuk buat lesen . sabar ye T.T


tapi kan, aku ada pengalaman baru apa yang aku dapat dari kejadian kemalangan tu . alhamdulillah aku tidak cedera teruk , cuma luka kecil akibat cermin tingkap kereta . cuma yang tidak bernasib baik , ayah dan mak aku . mak aku patah tangan , dan luka di bahagian muka .


sedih aku tengok mak aku cedera yang agak teruk . kalau boleh , nak jek aku switch luka mak ak dapat , biar kena pada aku . siapa tak sedih kalau mak sendiri cedera bukan ?


dan pengalaman baru , aku dapat tengok mak aku kena jahit lukanya depan mata aku sendiri.  ngeri ? mungkin aku tak takot darah . kehkeh .



agak agak , macam mana nak hilangkan fobia aku ni ? buntu betol . T.T



p/s: tak sabaaar nak hang out dengan kengkawan yang dah dapat 'P' , hooyeh . joom violet blue , lama tak jumpa geng kita . hohohoh




terima kasih sudi bace , kalau rajin komen sekali

31 comments:

Wafiy Suzly said...

apasal aku jadi hantu burger kau?huhu.eleh, laju je pun, cara nak atasinya, ko bawak moto laju laju, langgar la dinding, oke tak?

Aezudin said...

takut laju.ritu cakap minah rempit.. :P

Mimosa Pudica said...

x pena fobia kot..

Violet Blue said...

jom jom jom..
hooyeah!!
suke suke suke..

cik hemo hemo said...

@wafiy: aku rase tu da jadi pendek umor ade la .. --"


ko memang sesooai jadi hantu burge . kehkeh

cik hemo hemo said...

@aezud: yang itu laen . motor . aku bawak tade la laju sangat . T.T

cik hemo hemo said...

@mimosa pudica: besstnye awak tade fobia . sobsob . T.T

cik hemo hemo said...

@violet blue: jom jom !! tak sabaaar ! hehee

cik heroin said...

cmne ea. try amek lsen bwk keta laju2 wohoo! best.try ah

miss shark said...

saya pun tak amik lesen gak. mak tak bagi. so far, saya tak pernah lagi kena kemalangan jalan raya. alhamdulillah :)

adan said...

salam.. wah.. pengalaman ngeri gak tu.. kesian kat mak hemo.. kuat jugak hemo ni.. nak bayangkan hemo dalam kete tegolek tu tak pakai safety belt.. urm.. ada rasa nacan kena shake tak?

amny said...

kih3....amni memang xboley mende2 yaju ni..nak2 kalu orang bawak kereta laju..boley mabuk sehari..

cik hemo hemo said...

@cik heroin: haha , kang ade jek eksiden lagi sekali , :))

cik hemo hemo said...

@miss shark: piuh , same la kite tak amek lesen lagi , :)

cik hemo hemo said...

@adan: tahu takpe . da rase macam kene disko , kehkeh , meh adan eksiden sekali . bagitau cik hemo macam mane rasenye .. lalala~

cik hemo hemo said...

@amny:betool . kalau naek kete lelaju , siryes bile turun rase macam tak jejak kat bumi jep . T.T

fadh leyanie said...

mengikut situasi cik hemo hemo..anda boleh merujuk dengan pakar psikologi untuk mgatasi masalah fobia itu..huhu :)

cik hemo hemo said...

@fadh leyanie: hmmm , maacam terok jek kalau jumpe pakat psikologi .. T.T

miss senyum said...

hee sy yg dah ada lesen full tp tk reti2 nk drive ni mcm mne pulak eh? kehkeh

naz said...

jika takut laju pandu lah perlahan dan guna lah kaca mata hitam haha

adan said...

ahahaah... simpang jauh.. tamao rasa eksiden untuk kali kedua..

cik hemo hemo said...

@miss senyum: besnyeee , meh bawak cik hemo jenjalan . lalala~~

cik hemo hemo said...

@naz: errk , nampak KOOL jek kalau pakai cermin mata hitam . eh tu bukan OKU ke ?? T.T

cik hemo hemo said...

@adan:alalala , tape kene kali kedue . bes pe . kehkeh

aiman rashidd said...

huhuhuhuhu laju macam cahaya :p HAHAHHA

btw weei bila nak buat header katr aku nih =.=' HAHHAA

alexa yussida said...

kena selalu bermain dijalan raya kut utk hilangkan fobia tuh..tehee..

kwn saya takut lintas jalan..asal nak melintas je die capai sapa2 punye tangan -.-

cik hemo hemo said...

@aiman: yek laaa . aku ni atlet dulu tau . jangan memain . hikhikhik..


betol ko nak aku buatkan ??

cik hemo hemo said...

@alexa yussida: heheee . nak maen la kat jalan raya .


siryess ?? adei . bahaye macam tu ..

kay_are said...

gua fobia sos sampai sekarang rilek je.. tapi xde r sampai nak lari tiap kali nampak sos tu kan? x makan je.. so boleh tu.. kurangkan2 fobia tu pelan2.. =)

cik hemo hemo said...

@KR: apesal fobia sos hahh?? haha~

aiman rashidd said...

jiwa kelajuan ! hujan ! HAHHAHA :D