Sunday, April 10, 2011

tiba tiba aku rasa DOWN la. ..

assalamualaikum ^^

pejam celik pejam celik , sekarang dah masuk bulan 4 , April . sekejap je masa berlalu . dengar dengar Matrik keluar bulan 5 eh ? hmmm , totally aku macam tak berapa nak ready nak masok dunia "universiti" , setelah dipengaruhi oleh ceritan ceritun kakak kakak aku. *sigh* 

dulu masa kecik , selalu pasang angan. nak jadi itu ini. memula , cita cita aku nak jadi cekgu. sebab tiap hari boleh bergaya bawak handbag sana sini , pakai high heel macam macam warna . nak bergaya jek lebih. pemikiran budak budak , biasa lah tu. 

meningkat sikit umur , aku rasa jadi arkitek macam best . yelah , pakai helmet putih , berkepit dengan kertas lakaran , pehh . macam ahli koperat jekk. kool bukan ? tapi , bila aku lokeh , macam harem. hudoh . tade bakat langsung aku dalam bidang lokeh lokeh. 

kemudian , aku bercita cita nak jadi nurse . pendapat aku masa dulu , kalau jadi nurse opkos la dapat kawen dengan doktor . ekeke . tiap tiap hari pergi kerja bersama , suami tengah bedah jantung manusia , aku tolong bagi support , lap lap peluh . huahua . angan ciput la derr . 


naik sekolah menengah , aku mula minat nak jadi dentist . mungkin dah matang siket la. satu hal lagi , aku minat sains . kalau cerita CSI semua jenih , aku takkan miss tengok cerita tu. lagi satu , cerita House , Grey Anatomy . minat aku membuak buak bila kakak second aku dapat further study course Medic. aku nak jadi macam beliau . she my inspired . sampai sekarang aku pegang cita cita aku , nak jadi dentist . yelah budak budak sekarang gigi rongak . cabut gigi sebatang pon boleh tahan , cuba kira kira income dalam setahun ? untung jugak tu . $$$$

taapi , aku mula rasa DOWN bila , aku tengok semua kakak aku hebat . aku ? result spm pon takdelah gempak kebaboom . kakak first dah penah dapat dekan . tau apa dekan ? try search kat google. kang aku terang peputa belit . esok esok , dia nak pergi ke Thailand , katanya ada praktikal apekebendetah. kakak second aku , dia selalu kata , kalau dah minat medic tu , insya'Allah boleh jek teruskan . tader course yang senang dik , kak intan belajar anatomy ni pon susah. kalau kita usaha , doa , tawakal , boleh berjaya dik . kata beliau , masa sem 3 nanti , dia flight kat Mesir . best bukan ? 

aku nak sangat jadi macam kakak aku , dorang hebat . tapi aku ? aku mampu ke ?
 aku takut aku tak mampu .. . T__T

 masa kat kampung , aku layan baca buku ni ,



 best , bagi semangat aku nak teruskan cita cita aku . 


 pat puluh kali aku fikir nak isi apa pasal UPU. bende alah ni membuatkan aku rasa nak nanges dan menyerabutkan kepala



boleh ke aku nak jadi dentist ni ? aku jeleh bila kengkawan dapat temuduga JPA , pape pon diorang memeng hebat !! dan sememangnya mereka layak. dan aku ?


argggghhhh , ada nasihat tak ? aku tengah DOWN tahap cipan. T___T






terima kasih sudi bace , kalau rajin komen sekali

24 comments:

aiman rashidd said...

HAHHHAA pilihan sy dulu berada di no 7 :)

amik asasi sc fizikal UM :) HUHU

bagus bagus UIAM : hyat :) doktor doktor :)

Violet Blue said...

jgn risau..
slagi ada usaha, nescaya boleh..

Aezudin said...

em.sis.nmpk nye ade prsamaan antara cerita ko ngan aku.aku pon nk jd mcm abg2 aku jgak.dorg inspirasi utama aku.em.your sis prcaya ngan ko.so, ko kne prcaya dgn diri ko jgak.btw aku prcaya kn ko.ko kan gengster.msti boleh buat! :)

miss shark said...

ohh.. uiam ye? insya Allah boleh. dah2. cik hemo tak yah fikirkan dah. biar masa yang menentukan. cewahh...

adan said...

wah.. kira ok la tu.. semoga berjaya kelak er..


buat yg terbaik cik hemo pasti mampu punya...

cik hemo hemo said...

@aiman: eheee. yg tu saje jek letak . tapi tak minat sangat. uhuk uhuk.

cik hemo hemo said...

@violet blue: yepp. jaoh lagi perjalanan. tens !

cik hemo hemo said...

@aezud: betoool. pressure tinggi bile ade adek beradek camtu.

gengster ? hahaa. aku tak nangeh pon.

cik hemo hemo said...

@miss shark: tenss , awak terbaek punye ! heheee

cik hemo hemo said...

@adan: tens adan. yeah , cik hemo boleh .. .. heheee

Aezudin said...

:)

Mimosa Pudica said...

pilihan no 1 kite same.. eleh2.. x yoh le jeleh ngat tok diorang yg dpt JPA nye tuh...kite x dpt gak......tp bsame-samele kite bergumbire untuk kawn kite yg dpt JPA tuh..dgn mengucapkan good luck..ato sebagainye....meby care tuh boleh nekkan semangt kite n jgn muda down le cik emo ek...

cik hemo hemo said...

@aezud: sengih plak. ok, aku sengih balik , :)

cik hemo hemo said...

@mimosa pudica: hehee. ade jodoh ketemu di UIA ye. aminnn. ye ye, suka jugakk kengkawan dapat JPA , insya'Allah , tak down da. tens for the advice ... XD

amny said...

insyaallahh..boleh punyee...!!!heheheh..btw goodluck..bila dah masuk mane2..jangan lupa amnii..sob3...T__T

cik hemo hemo said...

@amni: tens !! mane bleh lupe , amni my bes frengg blogger . ecece.


ade mase , ade jodoh , ketemu suatu hari nanti. aminnn ^^

Mimosa Pudica said...

fighting..fighting~~~

cik hemo hemo said...

@mimosa pudica: hooyehh , tumbuk tumbuk . err, da bunyi cam gengster la pulakk . ekeke

NuSaNa NoSa 91 said...

percaya kpd diri, cik hemo.. jgn perendahkn keupayaan diri kita.. klu xcuba, mana kita tau kita bleh ke x, kn?? all the best~ ^_^

cik hemo hemo said...

@nusana nosa 91: okeeeh. i trust myself !! tens kak keen . tens jugak sebab follow cik hemo , tehee

aiman rashidd said...

HAHAHAHAHA amik lah , susah tapi senang UM nih LALALALAA

huhuhu

btw goodluck :)

kay_are said...

alaa.. rilek r cik hemo hemo.. ape nak heran ngan dekan list tu? xde pun mase intervew die tanye.. jangan riso.. kat sini pun mane pernah dapat dekan list.. tapi dapat gak keje kan? so yang penting usaha ye =)

cik hemo hemo said...

@aiman: tenss . UM ? kene rajin speaking . adess

cik hemo hemo said...

@kr: okeeh . tenss. sejuk siket hati . tehee